Agenda edycji 2024

Dzień zero - 21 maja 2024

8.30 - 16.00
Wyjątkowe warsztaty onsite - dodatkowo płatne
Prawne aspekty NIS2 dla administracji publicznej w praktyce
Sala Opera, I piętro

Zapraszamy do udziału w dodatkowych warsztatach poprzedzających konferencję CyberGOV, które stanowią niepowtarzalną okazję do pogłębienia wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie prawnych aspektów wynikających z nowelizacji dyrektywy NIS2, dla sektora administracji publicznej.

Dzień warsztatowy został podzielony na 3 ważne obszary, dotyczące najnowszym wymaganiom i wyzwaniom, jakie NIS2 stawia przed administracją publiczną: zarządzanie ryzykiem cybernetycznym, obsługa incydentów, testy penetracyjne oraz audyt i raportowanie.

Do udziału w warsztatach w szczególności zapraszamy osoby zajmujące stanowiska managerskie i dyrektorskie w urzędach administracji publicznej, którzy odpowiadają za obszar cyberbezpieczeństwa.

8.30 - 9.00 | 30min
Prezentacja
Rejestracja
9.00 - 9.05 | 5min
Prezentacja
Powitanie uczestników
Dyrektor Programowy
Evention
9.05 - 11.05 | 120min
Warsztaty
Zarządzenie ryzykiem cyberbezpieczeństwa

Warsztaty wprowadzą uczestników w aspekty regulacyjne cyberbezpieczeństwa. Omówione zostanie otoczenie regulacyjne dyrektywy NIS2, jej kluczowe założenia i zagadnienia praktyczne ze szczególnym uwzględnieniem środków zarządzania ryzykiem.

Associate
Kancelaria Osborne Clarke Poland
Counsel
Kancelaria Osborne Clarke Poland
Associate
Kancelaria Osborne Clarke Poland
11.05 - 11.30 | 25min
Prezentacja
Przerwa
11.30 - 13.30 | 120min
Warsztaty
Incydenty, testy i powiadamianie
Associate, Praktyka IP&TMT
Kancelaria Domański Zakrzewski Palinka
Senior Associate, Praktyka IP&TMT
Kancelaria Domański Zakrzewski Palinka
Lider obszaru IT Governance
Audytel
13.30 - 14.00 | 30min
Prezentacja
Lunch
14.00 - 16.00 | 120min
Warsztaty
Audyt środowiska i raportowanie

Audyty, monitorowanie i raportowanie zamykają cykl zarządzania bezpieczeństwem zgodnie z NIS2. Właściwie środki kontrolne i będące ich źródłem rekomendacje są bazą do wyszukiwania słabych punktów, a także pozwalają na utrzymania proaktywnego podejścia do ochrony przed zagrożeniami oraz zgodności z przepisami.

Lider Centrum Kompetencyjengo IT
Audytel
Associate
Kancelaria Bird & Bird
16.00 - 16.05 | 5min
Warsztaty
Podziękowanie uczestnikom i wręczenie certyfikatów

Dzień pierwszy - 22 maja 2024 (Onsite, Hotel Sound Garden)

8.00 - 9.00
Rejestracja
9.00 - 9.10
Otwarcie konfrencji i powitanie uczestników
Sala Symphony, parter
Dyrektor Programowy
Evention
9.10 - 11.35

Sesja plenarna

Sala Symphony, parter
Prowadzący:
Dyrektor Programowy
Evention
9.10 - 9.20 | 10min
Wystąpienie wprowadzające

Przedstawiciel kierownictwa Ministerstwa Cyfryzacji

9.20 - 9.40 | 20min
Prezentacja
Co planuje Departament Cyberbezpieczeństwa w Ministerstwie Cyfryzacji na bieżący rok i dalsze lata
Dyrektor Departamentu Cyberbezpieczeństwa
Ministerstwo Cyfryzacji
9.40 - 10.00 | 20min
Prezentacja
Krajobraz zagrożeń - Raport Roczny Pełnomocnika Rządu ds. Cyberbezpieczeństwa

Podsumowanie roku 2023 za krajowy system cyberbezpieczeństwa. Punkt widzenia sektora publicznego CSIRT'ów poziomu krajowego tj. GOV, MON i NASK, służb specjalnych, organów właściwych oraz organów zwalczających cyberprzestępczość. Punkt widzenia sektora prywatnego w ramach współpracy publiczno-prywatnej (PWCyber). Wnioski, spostrzeżenia i plan działania na 2024 r.

Naczelnik Wydziału Analiz Cyberbezpieczeństwa w Departamencie Cyberbezpieczeństwa
Ministerstwo Cyfryzacji
10.00 - 10.20 | 20min
Prezentacja
Cyberwojna w Ukrainie - jak hackerzy ze służb specjalnych atakują instytucje rządowe?
10.20 - 10.30 | 10min
Prezentacja
The Cyberthreat Landscape/Krajobraz cyberzagrożeń*
Principal Threat Intelligence Researcher
ESET
10.30 - 10.40 | 10min
Prezentacja
Bezpieczeństwo wdrażania Generatywnej sztucznej inteligencji - aspekty praktyczne.
Advisory Technology Engineer (Security)
IBM Polska
10.40 - 10.50 | 10min
Prezentacja
Wręczenie nagród na scenie dla Prelegentów, Partnerów i Uczestników konferencji, którzy są z nami od lat
Prezes Zarządu
Evention / CSO Council
Innovation Designer
Evention
Panel dyskusyjny
10.50 - 11.30 | 40min
Prezentacja
Debata: Jak skutecznie wydatkować fundusze publiczne przeznaczone na cyberbezpieczeństwo? Na co przeznaczyć środki i jak wybrać odpowiednie narzędzia i instrumenty obrony.
Moderator:
Prezes Zarządu
Evention / CSO Council
Paneliści:
Zastępca Dyrektora Centrum e-Zdrowia ds. Architektury i Usług e-Zdrowia oraz ds. Eksploatacji i Bezpieczeństwa Systemów Teleinformatycznych
Centrum e-Zdrowia
 
Dyrektor Biura Teleinformatyki
Urząd Transportu Kolejowego

Prezes Zarządu
Evercom
Dyrektor Departamentu Cyfryzacji, Geodezji i Kartografii
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Dyrektor Biura Informatyki
Ministerstwo Rozwoju i Tehcnologii
11.30 - 11.35 | 5min
Prezentacja
Komentarz do debaty
Z-ca dyrektora NASK PIB, dyrektor ds. cyberbezpieczeństwa i innowacji
NASK PIB
11.35 - 12.05

Przerwa

12.05 - 13.40

Sesje równoległe

Prezentacja
Sesja I
Sala Symphony, parter
Prowadzący:
Dyrektor Programowy
Evention
Prezentacja
Sesja II
Sala Opera, I piętro
Prowadzący:
Prezes Zarządu
Evention / CSO Council
Prezentacja
Sesja III
Sala Concerto, I piętro
Prowadzący:
Project Manager
Evention
Sesja I
Prezentacja
Sala Symphony, parter
Moderator:
Dyrektor Programowy
Evention
Sesja II
Prezentacja
Sala Opera, I piętro
Moderator:
Prezes Zarządu
Evention / CSO Council
Sesja III
Prezentacja
Sala Concerto, I piętro
Moderator:
Project Manager
Evention
Sesja I
12.05 - 12.25 | 20min
Prezentacja
W cyberprzestrzeni trwa wojna - jak wybrać skuteczne środki ochrony sieci IT?
Country Manager Poland
Stormshield
Senior Product Manager
Stormshield / DAGMA
Sesja II
12.05 - 12.25 | 20min
Prezentacja
Polska jest jednym z najbardziej nękanych atakami DDoS krajów. Jak możemy efektywnie chronić się przed tego typu zagrożeniami?
IT Security Consultant
CLICO
Sesja III
12.05 - 12.25 | 20min
Prezentacja
W jaki sposób szybko i skutecznie analizować dane, na przykładzie wykrywania podejrzanych adresów IP
Solutions Engineer
Akamai
Chief Information Security Officer
Alma S.A.
Sesja I
12.30 - 12.50 | 20min
Prezentacja
Zarządzanie kryzysowe i komunikacja w sytuacjach awaryjnych: nowoczesne rozwiązania dla organizacji rządowych
Regionalny Inżynier Sprzedaży
BlackBerry
Sesja II
12.30 - 12.50 | 20min
Prezentacja
Chmura czy On-Prem? Nie wybieraj
Presales Consultant Poland
Baramundi Software GmbH
Sesja III
12.30 - 12.50 | 20min
Prezentacja
Wyścig zbrojeń w cyberprzestrzeni - jak odpowiedzieć na nowe zagrożenia
Systems Engineer
Fortinet
Sesja I
12.55 - 13.15 | 20min
Prezentacja
Zintegrowany system do zarządzania zgłoszeniami, sprzętem i oprogramowaniem na przykładzie wdrożenia dla jednego z naszych klientów
Channel Account Manager
MWT Solutions
Head of Cloud Productivity
APN Promise
Sesja II
12.55 - 13.15 | 20min
Prezentacja
Dyrektywa NIS2: nowe ramy bezpieczeństwa dla jednostek publicznych w świetle cyberzagrożeń
Security Tribe Lead
T-Mobile Polska
Sesja III
12.55 - 13.15 | 20min
Prezentacja
Nawigując wśród zmian NIS2: praktyczne podejście do wdrożenia systemu kontroli dostępu do sieci w Sektorze Publicznym
Dyrektor Handlowy
NetFormers
Dyrektor Techniczny
NetFormers
Sesja I
13.20 - 13.40 | 20min
Prezentacja
Zarządzanie tożsamościami, kontrola zmian w ich obszarze, odmiejscowiona kopia zapasowa najcenniejszych danych - case study UM Świnoujście
Kierownik Biura Technologii Informacyjnych
Urząd Miasta Świnoujście
Sesja II
13.20 - 13.40 | 20min
Prezentacja
Cyberbezpieczeństwo 2023 - podsumowanie CERT Polska
Kierownik
CERT Polska
Sesja III
13.20 - 13.40 | 20min
Prezentacja
Cyberbezpieczeństwo w Miastach UMP - Duże miasta, Duże wyzwania
Dyrektor Wydziału Informatyki i Telekomunikacji
Urząd Miasta Lublin
Koordynator ds. społeczeństwa informacyjnego i smart city
Unia Metropolii Polskich im. Pawła Adamowicza
13.40 - 14.25

Obiad

14.25 - 15.15

Sesja dyskusji roundtables

To element agendy konferencji angażujący wszystkich uczestników.

Ta sesja ma kilka celów. Po pierwsze, bezpośrednią wymianę opinii i doświadczeń w ramach konkretnego zagadnienia, interesującego daną grupę uczestników. Po drugie, możliwość spotkania i rozmowy z prowadzącym dane roundtable – zapraszamy bowiem do ich prowadzenia osoby o dużej wiedzy i doświadczeniu. Sesja roundtables to bardzo szerokie spektrum tematów i bogate grono wybitnych osobowości ze świata cybersecurity w roli prowadzących – tak, aby każdy uczestnik konferencji mógł znaleźć interesującą go najbardziej dyskusję i poznać w ten sposób innych uczestników zainteresowanych tą samą tematyką.

1.
Stolik nr 1
Roundtables
Pierwsza pomoc w przypadku wystąpienia incydentu Ransomware w urzędzie
Sala Symphony, parter
Moderator:
Zespół ds. Bezpieczeństwa Systemów Informatycznych
Centrum Informatycznych Usług Wspólnych Olsztyna
2.
Stolik nr 2
Roundtables
Budowanie zbiorowej cyberodporności - strategie i wyzwania
Sala Symphony, parter
Moderator:
Dyrektor Regionalny
Yubico
3.
Stolik nr 3
Roundtables
NIS2 a zarządzanie ryzykiem
Sala Symphony, parter
Moderator:
Pełnomocnik ds. zintegrowanego systemu zarządzania / Ekspert ds. zarządzania ryzykiem i zgodnością
Centrum e-Zdrowia
4.
Stolik nr 4
Roundtables
NIS2 nie będzie papierowym bezpieczeństwem! Prawidłowy dobór rozwiązań cyberbezpieczeństwa dla podmiotów publicznych, kluczowych i ważnych, determinowany przez NIS2 i nowelę UKSC
Sala Concerto, I piętro
Moderatorzy:
Prezes Zarządu
Evercom
Dyrektor Departamentu Cyberbezpieczeństwa
Ministerstwo Cyfryzacji
5.
Stolik nr 5
Roundtables
Budowanie świadomości zagrożeń wśród pracowników sektora publicznego
Sala Opera, I piętro
Moderator:
Doradca Biznesowy
Axence
Dyrektor Marketingu i Rozwoju
Axence
6.
Stolik nr 6
Roundtables
Zarządzanie cyberbezpieczeństwem w obliczu ograniczonych zasobów ludzkich w administracji
Sala Opera, I piętro
Moderatorzy:
Cybersecurity Services Manager
DAGMA Bezpieczeństwo IT
Senior Product Manager
ESET, DAGMA Bezpieczeństwo IT
7.
Stolik nr 7
Roundtables
Zapewnienie cyfrowej odporności w sytuacji kryzysowej czyli jak skutecznie przywrócić procesy biznesowe po ataku ransomware?
Sala Opera, I piętro
Moderator:
Inżynier bezpieczeństwa
Commvault
8.
Stolik nr 8
Roundtables
Zarządzanie incydentami zgodne z dyrektywą NIS2
Sala Opera, I piętro
Moderator:
Cybersecurity Engineer
Simplicity
15.15 - 15.45

Przerwa

15.45 - 16.55

Sesje równoległe

Prezentacja
Sesja I
Sala Symphony, parter
Prowadzący:
Dyrektor Programowy
Evention
Prezentacja
Sesja II
Sala Opera, I piętro
Prowadzący:
Kierownik Działu Marketingu
Evention
Prezentacja
Sesja III
Sala Concerto, I piętro
Prowadzący:
Project Manager
Evention
Sesja I
Prezentacja
Sala Symphony, parter
Moderator:
Dyrektor Programowy
Evention
Sesja II
Prezentacja
Sala Opera, I piętro
Moderator:
Kierownik Działu Marketingu
Evention
Sesja III
Prezentacja
Sala Concerto, I piętro
Moderator:
Project Manager
Evention
Sesja I
15.45 - 16.05 | 20min
Prezentacja
Cyberbezpieczny Samorząd - omówienie projektu CPPC i NASK-PIB
Kierownik Projektu „Cyberbezpieczny Samorząd"
Centrum Projektów Polska Cyfrowa
Sesja II
15.45 - 16.05 | 20min
Prezentacja
Dlaczego cyberbezpieczeństwo nie jest kwestią techniczną: obowiązki i odpowiedzialność osób na stanowiska kierowniczych na gruncie nowej Dyrektywy NIS2
Adwokat, Partner
Kancelaria Wardyński i Wspólnicy
Sesja III
15.45 - 16.05 | 20min
Prezentacja
Czy podmioty Kluczowe i Ważne będą infrastrukturą krytyczną? NIS2 i CER w praktyce
Sekretarz Zespołu Incydentów Krytycznych
Rządowe Centrum Bezpieczeństwa
Sesja I
16.10 - 16.30 | 20min
Prezentacja
2FA w urzędzie. Czy aby na pewno możemy spać spokojnie?
Starszy Specjalista
RON
Sesja II
16.10 - 16.30 | 20min
Prezentacja
Wyzwania cyberbezpieczeństwa w Centrach Medycyny Cyfrowej
Chief Technology Architect, Project Manager
Gdański Uniwersytet Medyczny - Interdyscyplinarne Pomorskie Centrum Medycyny Cyfrowej
Sesja III
16.10 - 16.30 | 20min
Prezentacja
Phishing w JST - dlaczego nadal jest tak skuteczny
Inspektor Ochrony Danych
ISSA Polska
Sesja I
16.35 - 16.55 | 20min
Prezentacja
Szuczna Inteligencja w urzędzie - pomoc czy zagrożenie?
Ekspert
Centralny Ośrodek Informatyki
Sesja II
16.35 - 16.55 | 20min
Prezentacja
Polski Rynek Cyberbezpieczeństwa dziś - wyzwania, szanse, zagrożenia
Prezes
Polski Klaster Cyberbezpieczeństwa #CyberMadeInPoland
Sesja III
16.35 - 16.55 | 20min
Prezentacja
Ocena i certyfikacja produktów, usług i procesów ICT dla operatorów usług kluczowych
Lider Grupy Badawczej Standaryzacja i Certyfikacja Cyberbezpieczeństwa, Kierownik ITSEF
Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Technik Innowacyjnych EMAG
16.55 - 17.00
Podsumowanie i zakończenie I dnia konferencji
Sala Symphony, parter
Dyrektor Programowy
Evention
17.00 - 21.00
Wieczorny koktajl
Ogród hotelu Sound Garden

Po dniu pełnym wrażeń, wszystkich uczestników zapraszamy na spotkanie integracyjne w ogrodzie hotelu Sound Garden.

17.00 - 18.00
17.00 - 18.00 | 60min
Spotkanie specjalne: Nowelizacja Ustawy o Krajowym Systemie Cyberbezpieczeństwa – porozmawiajmy
Sala Symphony, parter

Wszystko, o co chciałbyś zapytać i o czym chciałbyś podyskutować – dodatkowe spotkanie konsultacyjne z udziałem przedstawicieli Ministerstwa Cyfryzacji odpowiedzialnych za nowelizację ustawy. Spotkanie otwarte dla wszystkich zainteresowanych uczestników konferencji CyberGOV.

Dyrektor Departamentu Cyberbezpieczeństwa
Ministerstwo Cyfryzacji

Dzień drugi - 23 maja 2024

Warsztaty onsite

9.00 - 9.30
Rejestracja uczestników w hotelu
9.30 - 11.30
9.30 - 11.30 | 120min
Warsztaty
Budowanie Zbiorowej Cyberodporności: wyzwania i praktyczne rozwiązania uwierzytelniania odpornego na phishing
ONSITE
Sala Concerto 1, I piętro
Konsultant ds. Bezpieczeństwa
CLICO
Konsultant ds. Bezpieczeństwa
CLICO
Konsultant ds. Bezpieczeństwa
CLICO
11.30 - 12.00

Przerwa

12.00 - 14.00
12.00 - 14.00 | 120min
Warsztaty
AI w systemach bezpieczeństwa: nowe wyzwania i możliwości
ONSITE
Sala Concerto 1, I piętro
Advisory Technology Engineer (Security)
IBM Polska
Security Architect
IT Systems and Solutions
Data Scientist
IBM Polska
Technical Solution Engineer
Arrow ECS
14.00 - 14.45

Obiad

14.45 - 16.30
14.45 - 16.30 | 105min
Warsztaty
Jak hakerzy włamali się do infrastruktury krytycznej podczas III Seminarium Cyberbezpieczeństwa w Rządowym Centrum Bezpieczeństwa?
ONSITE
Sala Concerto 1, I piętro
Ekspert Bezpieczeństwa OT
Orange Polska
Sekretarz Zespołu Incydentów Krytycznych
Rządowe Centrum Bezpieczeństwa

Warsztaty online

9.30 - 11.30
9.30 - 11.30 | 120min
Warsztaty
Praktyczne podejście do integracji systemów bezpieczeństwa w Sektorze Publicznym zgodnie z wytycznymi NIS2
Cybersecurity Channel Technical Solutions Specialist
Cisco
11.30 - 12.00

Przerwa

12.00 - 14.00
12.00 - 14.00 | 120min
Warsztaty
Zagrożenia związane z technologiami komputerów kwantowych - sci-fi czy realny problem już na dzisiaj?
ONLINE
Sr. Mgr. System Engineers CEE
Palo Alto Networks
Inżynier Systemowy
Palo Alto Networks
12.00 - 14.00 | 120min
Warsztaty
W jakich scenariuszach techniki cyberdywersyjne pomogą wcześnie i skutecznie wykryć intruza, jak zaplanować strategię i taktykę dywersyjną oraz na bazie wykryć poprawnie opracować plan reagowania?
ONLINE
Inżynier bezpieczeństwa
Commvault
14.00 - 15.30
12.00 - 14.00 | 120min
Warsztaty
Rozwiązuj problemy zamiast pytać: Czy u mnie działa?
ONLINE
Sales Engineer
Splunk

* Wystąpienie w języku angielskim. Organizator nie przewiduje tłumaczenia.

CYBERGOV

cybergov.pl

Organizator konferencji

Evention sp. z o.o
Rondo ONZ 1
Warszawa, Polska
www.evention.pl

Kontakt

Weronika Warpas
m:
e: weronika.warpas@evention.pl

© 2024 | Strona korzysta z plików cookies. Przeglądanie strony oznacza akceptację.