Agenda CyberGOV 2023

18 maja 2023 r. - I dzień konferencji

ONSITE
Hotel Sound Garden, Warszawa
8.00 – 9.00
8.00 - 9.00 | 60min
Rejestracja uczestników i poczęstunek śniadaniowy
9.00 – 9.10
9.00 - 9.10 | 10min
Powitanie uczestników i informacja o przebiegu dnia
Prezes Zarządu
Evention / CSO Council
9.10 – 11.20
Sesja plenarna
Sesja plenarna
9.10 - 9.20 | 10min
Otwarcie konferencji. Wystąpienie wprowadzające
Minister Cyfryzacji
Ministerstwo Cyfryzacji
Sesja plenarna
9.20 - 9.30 | 10min
Organizacja cyberbezpieczeństwa w sektorze publicznym

Resort sprawiedliwości a wyzwania bezpieczeństwa informacji – skala wyzwań. Własna droga do organizacji cyberbezpieczeństwa w resorcie.

Podsekretarz Stanu
Ministerstwo Sprawiedliwości
Sesja plenarna
9.30 - 10.00 | 30min
3xP czyli Priorytety, plany i projekty

Co obecnie planuje Kancelaria Prezesa Rady Ministrów w zakresie działań mających zwiększyć cyberbezpieczeństwo Polski - w szczególności w kontekście instytucji sektora publicznego i administracji publicznej – w horyzoncie lat 2023-24. Przegląd kluczowych projektów i harmonogramów ich realizacji.

Dyrektor Departamentu Cyberbezpieczeństwa
Ministerstwo Cyfryzacji
Sesja plenarna
10.00 - 10.10 | 10min
Q&A - zapraszamy do interakcji

Czas na pytania do Ministerstwa Cyfryzacji – w trakcie konferencji będziemy je także zbierać także w formie anonimowej.

Sesja plenarna
10.10 - 10.20 | 10min
Cyber ataki na administrację publiczną w Unii Europejskiej / Cyber Attacks against EU Governments*

Przegląd nowych ataków cybersecurity na jednostki administracji publicznej w krajach Unii Europejskiej. Kto się za nimi kryje? Czego nas uczą? Co administracja publiczna w Europie powinna zrobić, by się lepiej przygotować na takie ataki i zagrożenia w przyszłości.

Wiceprezes do spraw rządowych i globalnej strategii CTI
ESET
Sesja plenarna
10.20 - 10.30 | 10min
Jak przerwać łańcuch ataku z użyciem mechanizmów AI?
Security & Networking Presales & Implementation Director
ITSF
Systems Engineering Management
Fortinet
Sesja plenarna
10.30 - 10.40 | 10min
Narodowy Standard Cyberbezpieczeństwa - podręcznik postępowania z incydentami naruszenia bezpieczeństwa komputerowego - co nowego?

NSC 800-61 wymagał aktualizacji i poszerzenia. Przedstawiony zostanie stan prac nad technicznymi aspektami standardu oraz uwzględnieniem konieczności retencji dowodów na potrzeby prac analitycznych i współpracy z CSIRT.

Panel dyskusyjny
10.40 - 11.10 | 30min
Ochrona kluczowych zasobów i danych strategicznych w sektorze publicznym.

Jak organizować cyberbezpieczeństwo w sektorze publicznym - czy poprzez tworzenie wyspecjalizowanych, kompetentnych jednostek działających na rzecz wielu instytucji, czy przeciwnie - przez wzmacnianie kompetencji i zasobów w poszczególnych instytucjach? Jakie wady i zalety ma każde z tych podejść - jak ustalić rozsądny kompromis? Od czego on zależy? W tym kontekście, kto powinien określać, co powinno być chronione i co stanowi strategiczne zasoby, dane i systemy. Ile w tym miejsca i roli dla poszczególnych instytucji, a ile dla regulacji i centralnych decyzji?

Udział wezmą:

Strategic Sales Executive
SentinelOne
Prezes Zarządu
ICsec
Dyrektor Pionu (DIV), Zastępca Dyrektora do Spraw Eksploatacji i Bezpieczeństwa Systemów Teleinformatycznych
Centrum e-Zdrowia
Z-ca dyrektora NASK PIB, dyrektor ds. cyberbezpieczeństwa i innowacji
NASK PIB
11.10 – 11.40
Przerwa
11.40 – 13.40
Sesje równoległe
Sesja I
Sesja II
Sesja równoległa I
11.40 - 12.00 | 20min
Najważniejsze trendy w Cybersecurity na 2023r.
Menadżer IT
Gartner
Sesja równoległa II
11.40 - 12.00 | 20min
Bezpieczeństwo od samego początku
Główny architekt systemów IT
Centralny Ośrodek Informatyki (COI)
Sesja równoległa I
12.05 - 12.25 | 20min
Jak chmura AWS wsparła ciągłość działania państwa – doświadczenia z Ukrainy
Architekt
AWS
CEO
Tameshi
Sesja równoległa II
12.05 - 12.25 | 20min
Software’owo zdefiniowana mikrosegmentacja jako prosty sposób na ochronę kluczowych zasobów przeciwko ransomware
Ekspert ds. Cyberbezpieczeństwa
Advatech
Sesja równoległa I
12.30 - 12.50 | 20min
Zweryfikuj swoją odporność na cyberzagrożenia. Przejdź z defensywy do ataku.
Dyrektor ds. Sprzedaży w Europie Środkowo-Wschodniej
Pentera
Sesja równoległa II
12.30 - 12.50 | 20min
Jak odpowiedzieć na wyzwania związane z bezpieczeństwem danych w chmurze - adopcja chmury i rozwiązań dostępu (SASE) dla instytucji sektora publicznego
Prezes Zarządu
NetFormers
Cybersecurity Channel Technical Solutions Specialist
Cisco
Sesja równoległa I
12.55 - 13.15 | 20min
Strażak Sam a wymagania NIS2

W trakcie prezentacji opowiem o tym, jak wymagania związane z zapewnieniem ciągłości, analizowania zagrożeń i raportowania incydentów zmieniają sposób budowania programów cyberbezpieczeństwa.

Strategic Sales Executive
SentinelOne
Sesja równoległa II
12.55 - 13.15 | 20min
Mandiant stawia niewygodne pytania - w obliczu aktualnych zagrożeń cyber musisz znać na nie odpowiedź?
Dyrektor Regionalny Sprzedaży
Mandiant
Sesja równoległa I
13.20 - 13.40 | 20min
Patrz tak, aby widzieć. Obserwuj w taki sposób, aby wyciągać odpowiednie wnioski. I rób to tak, aby nie umknęło Ci nic, co istotne
Sales Engineer
Gigamon Central & Eastern Europe
Sesja równoległa II
13.20 - 13.40 | 20min
W cyberprzestrzeni trwa wojna - jak wybrać skuteczne środki ochrony sieci IT?
Country Manager Poland
Stormshield
Senior Product Manager
Stormshield / DAGMA
13.40 – 14.25
Obiad
14.25 – 15.10
Sesja dyskusji roundtables

To element agendy konferencji angażujący wszystkich uczestników.

Ta sesja ma kilka celów. Po pierwsze, bezpośrednią wymianę opinii i doświadczeń w ramach konkretnego zagadnienia, interesującego daną grupę uczestników. Po drugie, możliwość spotkania i rozmowy z prowadzącym dane roundtable – zapraszamy bowiem do ich prowadzenia osoby o dużej wiedzy i doświadczeniu. Sesja roundtables to bardzo szerokie spektrum tematów i bogate grono wybitnych osobowości ze świata cybersecurity w roli prowadzących – tak, aby każdy uczestnik konferencji mógł znaleźć interesującą go najbardziej dyskusję i poznać w ten sposób innych uczestników zainteresowanych tą samą tematyką.

Każda dyskusja ma prowadzić do wyczerpania rekomendacji i zaleceń, które po konferencji zostaną przekazane uczestnikom.

Roundtables
Stolik nr 1: BYOD w urzędzie
Dyrektor Departamentu Cyberbezpieczeństwa
Ministerstwo Obrony Narodowej
Roundtables
Stolik nr 2: Gdy wydarzy się incydent - scenariusze postępowania.
Prezes Zarządu
Net Complex
Roundtables
Stolik nr 3: Promocja dobrych praktyk cyberbezpieczeństwa w urzędzie.
Inżynier ds. cyberbezpieczeństwa
SecureVisio
Roundtables
Stolik nr 4: Ciągłość działania urzędu – jak zapewnić zdolność do nieprzerwanego świadczenia kluczowych usług i funkcji urzędu.
Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa i Ochrony Informacji
Ministerstwo Finansów
Roundtables
Stolik nr 5: Użytkownik i jego urządzenia jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu zabezpieczeń
Cybersecurity Architect
Safesqr
Cybersecurity Architect
Safesqr
Roundtables
Stolik nr 6: Chmura wspiera stabilność działania instytucji państwowych - co można zrobić już dziś, żeby wykorzystać ten potencjał?
Architekt
AWS
CEO
Tameshi
Roundtables
Stolik nr 7: Phising mi nie straszny
Pełnomocnik ds. zintegrowanego systemu zarządzania / Ekspert ds. zarządzania ryzykiem i zgodnością
Centrum e-Zdrowia
Roundtables
Stolik nr 8: W jaki sposób działy cyberbezpieczeństwa w instytucjach publicznych mogą realizować skuteczny Threat Hunting?
Sales Engineer
Trend Micro
Sesja dodatkowa
Prawidłowy dobór rozwiązań cyberbezpieczeństwa dla podmiotów publicznych oraz podmiotów kluczowych i ważnych (NIS2)
Sala Etude na I piętrze

Spotkanie zgromadzi ograniczona grupę uczestników wyłącznie z sektora publicznego i udział w nim jest możliwy po potwierdzaniu uczestnictwa przez Organizatorów. Osoby zainteresowane udziałem są proszone o kontakt drogą mailową na adres [email protected]

W trakcie spotkania poruszmy takie tematy jak:

  • Jak dobierać rozwiązania z zakresu cyberbezpieczeństwa w kontekście NIS2?
  • Zasady doboru rozwiązań na tle wad produktów różnych producentów.
  • Pułapki techniczne wśród nowych i modnych technologii cyberbezpieczeństwa.
  • Jak identyfikować i interpretować marketing producencki oraz jak unikać pułapek marketingu producentów?
  • Producenci systemów bezpieczeństwa a ich współpraca z Federacją Rosyjską, jako element determinujący inwestycje IT.
  • Jak wygląda możliwość stosowania rozwiązań IT ze względu na współpracę producentów z Federacją Rosyjską? Wykrywanie zagrożeń ze strony dostawców.

Prowadzenie spotkania: Łukasz Wojewoda, Dyrektor Departamentu Cyberbezpieczeństwa, Ministerstwo Cyfryzacji oraz Paweł Nogowicz, Prezes Zarządu, Evercom

15.10 – 15.25
Przerwa techniczna
15.25 – 16.35
Sesje równoległe
Sesja I
Sesja II
Sesja równoległa I
15.25 - 15.45 | 20min
Obowiązek udostępniania informacji publicznej - między powinnością a zdrowym rozsądkiem
Adwokat i Partner
Traple Konarski Podrecki i Wspólnicy
Sesja równoległa II
15.25 - 15.45 | 20min
Wzrost poziomu bezpieczeństwa sektora ochrony zdrowia - wnioski wdrażania projektu Cyberszpitali, oraz doświadczenia z wspierania sektora ochrony zdrowia
Dyrektor Pionu (DIV), Zastępca Dyrektora do Spraw Eksploatacji i Bezpieczeństwa Systemów Teleinformatycznych
Centrum e-Zdrowia
Sesja równoległa I
15.50 - 16.10 | 20min
Krajobraz cyber zagrożeń dla administracji publicznej
Kierownik
CERT Polska
Sesja równoległa II
15.50 - 16.10 | 20min
Cyberbezpieczeństwo strategiczne - co nowego w s46?
Kierownik Działu Strategicznych Projektów Cyberbezpieczeństwa
NASK PIB
Dyrektor Pionu Rozwoju Cyberbezpieczeństwa
NASK PIB
Sesja równoległa I
Rozmowa
16.15 - 16.35 | 20min
Unormowanie statusu prawnego pracy zdalnej

Co przynosi nowa regulacja i jak do tego dopasowują się urzędy. Nowe wymogi, autentyfikacja użytkowników zdalnych, bezpieczny dostęp do danych i aplikacji – doświadczenia czasów pandemii a wymogi obecnego czasu.

Udział wezmą:

Dyrektor Departamentu Informatyki
Główny Inspektorat Pracy, Państwowa Inspekcja Pracy
Kierownik Sekcji Centrum Poradnictwa
Państwowa Inspekcja Pracy
Dyrektor Departamentu Cyberbezpieczeństwa
Urząd Komisji Nadzoru Finansowego
Sesja równoległa II
Rozmowa
16.15 - 16.35 | 20min
Chmura w sektorze publicznym - czemu wciąż tak daleko?

Adopcja chmury w administracji publicznej mimo tego, że temat jest obecny od wielu lat, postępuje bardzo powoli. Co jest przyczyną tak wolnego tempa zmian i jak można przełamać impas?

Udział wezmą:

Zastępca Dyrektora w Departamencie Usług Cyfrowych
Ministerstwo Cyfryzacji
Partner
Rymarz Zdort Maruta / GRC Legal
Partner
Rymarz Zdort Maruta
16.35 – 16.45
16.35 - 16.45 | 10min
Zakończenie i podsumowanie I-go dnia konferencji
Prezes Zarządu
Evention / CSO Council

19 maja 2023 r. - II dzień konferencji - warsztaty on-site oraz online

8.15
8.15
Start rejestracji uczestników na warsztaty
Warsztaty on-site
Hotel Sound Garden, Warszawa
Warsztaty online
Platforma Zoom
9.00 – 11.00
Warsztat I - on-site
9.00 - 11.00 | 120min
Zarządzanie urządzeniami końcowymi (EDR) w praktyce – szkolenie typu CTF (Capture the Flag)
Prezes Zarządu
NetFormers
Cybersecurity Channel Technical Solutions Specialist
Cisco
Warsztat II - online
9.00 - 11.00 | 120min
Poznaj Penterę: Automatyzacja testów bezpieczeństwa dla Twojej organizacji
Inżynier bezpieczeństwa
ITSS
9.00 – 11.00
Warsztat I - on-site
9.00 - 11.00 | 120min
Zarządzanie urządzeniami końcowymi (EDR) w praktyce – szkolenie typu CTF (Capture the Flag)
Hotel Sound Garden, Warszawa
Prezes Zarządu
NetFormers
Cybersecurity Channel Technical Solutions Specialist
Cisco
Warsztat II - online
9.00 - 11.00 | 120min
Poznaj Penterę: Automatyzacja testów bezpieczeństwa dla Twojej organizacji
Platforma Zoom
Inżynier bezpieczeństwa
ITSS
11.00 – 11.30
Przerwa
11.30 – 13.30
Warsztat III - on-site
11.30 - 13.30 | 120min
Sztuczna Inteligencja a praktyka ochrony infrastruktury sieciowej
Security & Networking Presales & Implementation Director
ITSF
Systems Engineering Management
Fortinet
Warsztat IV - online
11.30 - 13.30 | 120min
Wzmocnij swój SOC dzięki automatyzacji
Sales Engineer
Splunk
11.30 – 13.30
Warsztat III - on-site
11.30 - 13.30 | 120min
Sztuczna Inteligencja a praktyka ochrony infrastruktury sieciowej
Hotel Sound Garden, Warszawa
Security & Networking Presales & Implementation Director
ITSF
Systems Engineering Management
Fortinet
Warsztat IV - online
11.30 - 13.30 | 120min
Wzmocnij swój SOC dzięki automatyzacji
Platforma Zoom
Sales Engineer
Splunk
13.30 – 14.15
Obiad
14.15 – 16.15
Warsztat V - on-site
14.15 - 16.15 | 120min
Obsługa cyberincydentu (przyspieszony kurs dla Cyber Ratowników) - przygotuj się, póki masz czas
14.15 – 16.15
Warsztat V - on-site
14.15 - 16.15 | 120min
Obsługa cyberincydentu (przyspieszony kurs dla Cyber Ratowników) - przygotuj się, póki masz czas
Hotel Sound Garden, Warszawa

* Prezentacja będzie przeprowadzona w języku angielskim – organizatorzy nie przewidują tłumaczenia

CYBERGOV

cybergov.pl

Organizator konferencji

Evention sp. z o.o
Rondo ONZ 1
Warszawa, Polska
www.evention.pl

Kontakt

Weronika Warpas
m:
e: weronika.warpas@evention.pl